Hoe #MeToo wordt gebruikt om seksuele intimidatie en aanranding te onthullen

Hoe #MeToo wordt gebruikt om seksuele intimidatie en aanranding te onthullen

Te midden van alle beschuldigingen van seksuele intimidatie en verkrachting tegen Harvey Weinstein ontstond een social media-hashtag om vrouwen aan te moedigen hun verhalen te delen in de hoop daarmee licht te werpen op hoe wijdverspreid seksueel misbruik en intimidatie wel niet zijn. De hashtag #MeToo verscheen overal op Twitter, Facebook en Instagram nadat actrice Alyssa Milano op zondag 15 oktober een opmerking plaatste op Twitter, waarbij zij gebruikers vroeg om te antwoorden met "ik ook" op haar tweet met de vraag of ze "seksueel geïntimideerd of aangevallen zijn." Duizenden reacties stroomden binnen.

Dappere Hollywoodvrouwen

De Hollywoodvrouwen die seksuele intimidatie hadden doorstaan spraken tot de verbeelding de afgelopen week. 

Kate Winslet, die in 2009 de Oscar voor Beste actrice won voor haar rol in The Reader, onthult nu dat ze toentertijd in haar dankwoord opzettelijk Harvey Weinstein niet bedankte, ondanks dat ze 19 andere personen bij naam noemde.

Winslet deelde onlangs in de Los Angeles Times dat Weinstein pesterig en vervelend was en zeer moeilijk om mee om te gaan. Verder deelt Winslet: "Het feit dat ik nooit meer met Harvey Weinstein te maken hoef hebben is het beste dat ooit is gebeurd."

Ook de bekende Hollywoodactrice Reese Witherspoon zegt nu #MeToo, waarbij ze onthult dat ze ooit door een filmregisseur werd aangerand toen ze nog maar 16 jaar oud was. "Pure walging voor de regisseur die mij aanviel toen ik 16 jaar oud was en de woede die ik voelde richting de verkoopagenten en de producenten die mij het gevoel gaven dat stilzwijgen een voorwaarde was voor mijn dienstbetrekking," aldus de openhartige Witherspoon tijdens een evenement van Elle magazine afgelopen maandag. Ze voegde eraan toe: "En ik hoopte dat ik je kon vertellen dat dit een geïsoleerd voorval was gedurende mijn carrière, maar helaas was dat niet zo het geval.

 

Verder deelt Winslet: "Het feit dat ik nooit meer met Harvey Weinstein te maken hoef hebben is het beste dat ooit is gebeurd."

 

Actrice Alyssa Milano roept nu vrouwen over de hele wereld op om naar voren te treden met hun verhalen onder de hashtag #MeToo. Milano twitterde onlangs: "Als je seksueel bent geïntimideerd of mishandeld, schrijf dan 'ik ook'." Duizenden reageerden op haar tweet waaronder 'MeToos' van Lady Gaga, Debra Messing en Rosario Dawson.

De hashtag #MeToo verscheen afgelopen week overal op Twitter, Facebook en Instagram

Na #MeToo nu ook #IHave en #IWill

Nadat nu de hashtag #MeToo in korte tijd bijna de hele wereld over is gegaan, komen nu ook mannen naar voren om hun misstappen op te biechten met de hashtag #IHave. Het idee achter #IHave gaat meer om de intentie om te beloven te veranderen en een betere persoon en bondgenoot te worden. Naast #MeToo en #IHave is ook #IWill een trending hashtag geworden, die als doel heeft om solidariteit en steun te betuigen.

Hieronder een interessante video met een meer inhoudelijke discussie over de #MeToo, #IHave en #IWill trend: