Genderneutraal opvoeden met deze 8 kinderboeken

Genderneutraal opvoeden met deze 8 kinderboeken

Genderneutraal opvoeden houdt in dat je bij de opvoeding van je kinderen zoveel mogelijk genderstereotypering achterwege laat. Binnen deze vorm van opvoeding bestaan verschillende gradaties. Zo zijn er ouders die hun baby’s al genderneutraal opvoeden simpelweg door geen onderscheid te maken tussen speelgoed voor jongens en meisjes, en in plaats daarvan hun kind met allebei te laten spelen. Andere ouders kiezen er weer bewust voor om hun kinderen niet in een roze of blauwe babykamer te laten slapen, maar om de kamer genderneutraal te houden. Weer een andere vorm van genderneutraal opvoeden is het kopen van specifieke bepaalde soorten kinderkleding. Hierbij kun je er als ouder voor kiezen je kind of baby zoveel mogelijk in neutrale kleding te kleden of juist alle meisjes- en jongenskleding met elkaar te mixen. En bij dat laatste je kind dan zelf te laten kiezen of die een Superman trui aan wilt of liever een tutu rokje. Kortom: genderneutraal opvoeden kan op allerlei verschillende manieren. In dit artikel gaan we in op de belangrijke rol die kinderboeken hebben in een genderneutrale opvoeding van kinderen.

Genderneutraal opvoeden in de praktijk

Veel ouders die hun kinderen genderneutraal opvoeden kiezen ervoor om alles qua kleding en speelgoed met elkaar te mixen, dus blauw/groen met roze/rood en bijvoorbeeld een stoere jeans met een shirt met bloemenprint. Het idee hierbij is dat je door deze manier van opvoeden de genderrollen en genderstereotyperingen van 'meisjes' en 'jongens' loslaat. Door de juiste balans krijgt je kind van beide werelden iets mee, en kan die zo vrijer kiezen wie die wilt zijn en waar die de voorkeur aan geeft.

Verder zijn er ouders die hun kinderen een uniseks voornaam geven, zodat aan de naam niet valt af te leiden of het een meisje of een jongetje is. Daarnaast kun je tijdens het praten tegen je kind of het voorlezen van een kinderboek gebruik maken van het genderneutrale 'hen' of 'die', in plaats van de woorden 'zij' en 'hij'. Hierdoor stimuleer je dat je kind de personages in de boeken onthoudt zondar dat die hen linkt aan een bepaalde sekse. Immers worden nog steeds in veel kinderboeken (met name die van Disney) allerlei soorten stereotypes en cliché-rollen beschreven.

Tips rondom genderneutrale opvoeding vind je op Madave

Waarom genderneutraal opvoeden?

Wanneer je je kinderen op een genderneutrale manier opvoedt, wil je dus dat ze zich vrijer kunnen ontwikkelen en dus niet per se hoeven te voldoen aan de cultureel bepaalde standaarden die zouden moeten opgaan voor meiden of jongens.

Veel pedagogen ondersteunen het idee dat door een genderneutrale opvoeding kinderen gemakkelijker een eigen persoonlijkheid en karakter ontwikkelen. Veel karaktereigenschappen en identiteitsaspecten worden kinderen normaliter vanaf de geboorte opgelegd door de media, hun ouders, vriendjes en familie. Wanneer je echter je kind genderneutraal opvoedt, dan geef je die het gevoel dat alle keuzes die die maakt goed zijn. Zo creeër je voor je kinderen meer opties die er anders in de huidige wereld niet zouden zijn.

Genderneutraal opvoeden van je kinderen past ook mooi binnen een feministische levensstijl. Een basisprincipe van het feminisme is namelijk dat iedereen in de huidige maatschappij wordt gelimiteerd door genderrollen en de verwachtingen die daaruit ontstaan. Met een genderneutrale manier van opvoeden kun je pogen om deze limitaties bij je kinderen zo veel mogelijk te reduceren.

De belangrijke rol van kinderboeken

Kinderboeken spelen een belangrijke rol in de opvoeding en de verdere ontwikkeling van een kind. De personages waar kinderen in kinderboeken mee te maken krijgen voorzien hen van rolmodellen over wie zij zijn en wie en wat zij (op volwassen leeftijd) kunnen worden. 

Zoals eerder beschreven staan veel kinderboeken echter vol met stereotype rolmodellen wanneer het gaat om gender (sekse) en etniciteit. Vaak is er sprake van een duidelijke tweedeling tussen jongens en meisjes. In veel mainstream kinderboeken worden jongens en meisjes namelijk vaak verschillende toekomstmogelijkheden gepresenteerd.

Daarnaast zijn multiculturele hoofdpersonages in kinderboeken meestal ver te zoeken. Meer emancipatie en diversiteit in kinderboeken helpen dus niet alleen je kinderen zich gemakkelijker (op latere leeftijd) te ontplooien, maar verrijkt ook nog eens hun wereldbeeld en blik op andere mensen en culturen.

 

De personages waar kinderen in kinderboeken mee te maken krijgen voorzien hen van rolmodellen over wie zij zijn en wie en wat zij (op volwassen leeftijd) kunnen worden.

Emancipatie en diversiteit in genderneutrale kinderboeken

8 boeken die mooi aansluiten op een genderneutrale opvoeding

Met de onderstaande 8 geëmancipeerde kinderboeken leer je je kinderen bij dat er zowel intelligente, ondernemende moedige meisjes en vrouwen bestaan (en welkom zijn), als ook gevoelige en poëtische jongens en mannen. De onconventionele inhoud van deze kinderboeken maken de beeldvorming over gender en sekse diverser. Hierbij onze tips (klik op de titels voor meer informatie en een beschrijving van het verhaal):

Het dient te worden opgemerkt dat personages in kinderboeken zelden volledig genderneutraal zijn of in bepaalde aspecten niet gender-stereotype zijn. Ook in de echte wereld vertoont ieder persoon wel bepaalde psychologische eigenschappen en gedragingen die in zekere mate aan te wijzen zijn als sekserolbevestigend of genderconform. Beter kun je daarom bepaalde representaties van genderconformiteit in kinderboeken beschouwen als een relatief begrip, in plaats van een dichotomie te hanteren waarbij alles dat niet genderneutraal is als 'fout' wordt gezien.

Zie ook onderstaande video: