De 6 ergste fouten die ouders maken bij genderneutrale opvoeding

De 6 ergste fouten die ouders maken bij genderneutrale opvoeding

Ben jij op zoek naar advies over genderneutraal ouderschap? In dit artikel deel ik met jou de persoonlijke ervaringen en tips van mijzelf en die van anderen over welke fouten te vermijden wanneer je bepaalde genderstereotypen niet wilt versterken.

 

Vind jij het ook lastig om op de juiste manier aan genderneutrale opvoeding van je kinderen te doen? Wees gerust: je bent zeker niet de enige!

Het vinden van een goede keuze aan genderneutrale kinderkleding in de winkelstraat kan een flinke uitdaging zijn en speelgoed zoals poppen wordt over het algemeen gemarket aan meisjes, terwijl de jongens de raceauto's krijgen!

In dit artikel leer je waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je kinderen zich vrij kunnen blijven voelen om te spelen waarmee ze willen spellen en de activiteiten te doen die zij willen, zoals bijvoorbeeld danslessen voor jongens of voetballen voor meisjes.

Wat jij als ouder zegt tegen je kind is een ander belangrijk punt om in beschouwing te nemen, maar het kan soms moeilijk zijn om veelgebruikte genderstereotyperende uitspraken te vermijden zoals "wees een vent" of "een grote jongen huilt niet". Welnu, bij deze de 8 meest belangrijke valkuilen om te vermijden tijdens het genderneutraal ouderschap.

Tips voor het genderneutraal opvoeden van je kinderen

Fout #1. Vergeten om genderneutrale taal te gebruiken

Het eerste probleem waar je mee te maken kunt krijgen als ouder is het veel moeten letten op de taal die je gebruikt. Met name in het begin zul je er nog regelmatig even over na moeten denken voordat je per ongeluk dingen zegt die mogelijk algemene en traditionele genderstereotypes bevestigen.

Voorbeelden van dergelijke uitspraken zijn "wil je niet iets meer meisjesachtigs aantrekken?", "weest een vent!" en "je gooit als een meisje". Ik ga ervan uit dat dit soort uitspraken tegenwoordig gewoon in de prullenbak behoren.

Voor meer informatie over het toepassen van genderneutraal taalgebruik, lees mijn eerdere artikel over genderneutraliteit

Fout #2. Kinderen niet vrij de (neutrale) kleding laten kiezen die ze leuk vinden

Dit is een punt dat mij dicht aan het hart ligt, omdat er genoeg meisjes of trans kinderen zijn die helemaal niet van roze houden maar juist van blauw en groen.

Waar het hierbij om draait is simpelweg om kleding aan te schaffen waarvan je zeker bent dat je kinderen ze leuk vinden en die hen de vrijheid geven om zichzelf volledig te kunnen uiten.

Fout #3. Kinderen niet in aanraking brengen met genderstereotypedoorbrekende activiteiten

Stel, jouw zoon wilt graag een poging wagen in het meedoen met danslessen en je dochter wilt heel graag voetbal een keer proberen. Laat ze dan lekker hun gang gaan!

Steeds meer scholen doen tegenwoordig hun best om deze traditioneel mannelijke activiteiten zoals voetbal te promoten bij meisjes. Maar het moet natuurlijk van beide kanten komen om het eerlijk te maken, dus we moeten ervoor zorgen dat jongens voldoende toegang krijgen om creatieve doelen na te streven, bijvoorbeeld in de modewereld of de kinderzorg. Immers, sommige van de meest beroemde chefkoks en mode ontwerpers zijn mannen.

Je kind op een genderneutrale manier opvoeden

Fout #4. Bepaalde soorten speelgoed vermijden

Veel kinderen zijn helemaal geobsedeerd door speelgoed. Ik vind het persoonlijk helemaal geen probleem als je als kind speelt met speelgoed dat gemarket wordt naar jongens of meisjes, omdat ik persoonlijk helemaal achter het idee sta van leren door te spelen. Zo veel jongens vinden het heel leuk om te spelen met poppen en wandelwagentjes, terwijl meisjes het ook geweldig vinden om met tractoren, trucks en dinosaurussen te spelen.

Als je zoontje of transgender kind het leuk vindt om met een baby pop te spelen, zul je bij die een ontzettend gevoelige en lieve kant kunnen ontdekken wanneer je kind bijvoorbeeld de pop in slaap wiegt, kusjes geeft en zelfs met anderen deelt.

 

Zo veel jongens vinden het heel leuk om te spelen met poppen en wandelwagentjes, terwijl meisjes het ook geweldig vinden om met tractoren, trucks en dinosaurussen te spelen.

 

Fout #5. Onderscheid maken tussen haarstijlen

Zelf ben ik van mening dat het hele 'korte haar voor jongens en lang haar voor meisjes' idee ontzettend oubollig is. Als je je zoontje hun haar laat groeien kan het natuurlijk wel gebeuren dat je opmerkingen krijgt te horen zoals "Oh, heeft hij niet wel erg lang haar?" of "Oh, is dat niet een mooi meisje!"

Ik heb wel eens gehoord van een ouder waarvan hun kind verdrietig thuiskwam van school en vertelde dat die eruitzag als een meisje. Toen de ouder aan het kind duidelijk maakte dat die het haar heel leuk vond staan, maar dat het absoluut prima was om het te laten knippen als die dat wilde, reageerde het kind met: "Nee, ik vind mijn haar leuk en wil het niet laten knippen!" En hun had daar toen heel erg veel respect voor.

Fout #6. Eigen genderstereotyperend gedrag binnen het huishouden

Wees er tenslotte heel erg van bewust hoe je mogelijk de ene na de andere genderstereotype kunt versterken binnen het huishouden. Verdelen jij en je partner bijvoorbeeld de huishoudelijke taken evenredig, of is er binnen jullie huishouden sprake van typische 'mannelijke' en 'vrouwelijke' werkzaamheden?

In mijn kindertijd werd van mijn broer en ik verwacht dat wij huishoudelijke taken deden die simpelweg gedaan moesten worden, en niks werd aans ons toegewezen op basis van een genderbias. Zo heb ik mijn ouders later nog geholpen met het leggen van de vloerbedekking en het behangen van een muur.

Kortom: laat je kinderen zelf beslissen wie ze willen worden en zorg dat ze naar jou kunnen opkijken als een rolmodel.

Ik hoor graag in de comments hieronder welke tips en adviezen jullie hebben rondom het genderneutraal grootbrengen van jonge kinderen.